Leniwe pierogi

Leniwe pierogi

Któż nie zna smaku leniwych pierogów…prawdziwy smak dzieciństwa! Jedyny, niepowtarzalny. 🙂 Najlepiej smakują z palonym masełkiem, cukrem i jogurtem greckim. Dzieci uwielbiają!

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
500 g
twaróg w kostce
1 łyżka
cukier
3 szt.
jajko
1 szklanka
przesiana mąka tortowa
100 g
masło
-
cukier

PRZYGOTOWANIE

  1. Twaróg zgnieć widelcem. Ważne by był w kostce lub mielony z wiaderka ale bardzo dobrej jakości ( zbity, prawdziwy twaróg bez dodatków). 
  2. Do sera wbij jajka, dodaj cukier – wymieszaj. Wsyp przesianą mąkę – wymieszaj. 
  3. Masę podziel na 3 części. Każdą uformuj na kształt wałka ( ciasto się klei więc musi odrobinę podsypać mąką). Ostrym noże podziel wałek pod kątem na mniejsze części. Pierogi wrzuć do osolonej gotującej się wody. Po wypłynięciu gotuj jeszcze ok. minuty. 
  4. Leniwe polej roztopionym masłem, posyp cukrem pudrem. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *