Kruche ciastka z marmoladą

Kruche ciastka z marmoladą

Nigdy nie zdarzyło mi się, żebym od razu całe pudełko marmolady zużyła. No i potem tak męczę ją i nie mam pomysłu na jej wykorzystanie.  Ostatnio wertowałem stary zeszyt mojej mamy – trafiłam na przepis – kruche maślane z marmoladą! Chwila roboty i w pół godziny już miałam gotowe upieczone ciasteczka. 

 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
80 g
masło 82 % zimne
3 łyżeczki
cukier waniliowy
1 szt.
żółtko
3 łyżki
kwaśnej śmietany
200 g
przesiana mąka tortowa
1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia
-
marmolada

PRZYGOTOWANIE


Czas pieczenia: ok. 15 min. ( na złoty kolor)
Temperatura pieczenia: 180 stopni 

  1. Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagnieć – możesz wykorzystać mikser planetarny. Ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na ok. 30 min. 
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj, podziel na kwadraty. Na środek każdego kwadratu nałóż marmolady, zlep brzegi i układaj na papierze do pieczenia. 
  3. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika. 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *