KREMÓWKA Z JABŁKAMI

KREMÓWKA Z JABŁKAMI

Kto mnie zna ten wie, że mam kilka składników zawsze pod ręką! Nigdy nie wiadomo kiedy zastaną nas niespodziewani goście lub najdzie nas ochota na coś pysznego! No i mnie naszła! Chodziło mi po głowie ciacho z jabłkami aleee miałam też ochotę na coś z kremem. No i tak zaczęła się historia tego ciasta. 😉 

POTRZEBUJESZ

SKŁADNIKI
1 opakowanie ciasta francuskiego
60-70 dag jabłek
opakowanie galaretki jabłkowej lub innej
4 łyżki cukru waniliowego
350 g mascarpone
350 g śmietanki 30%
cynamon
cukier puder
jajko do posmarowania ciasta

PRZYGOTOWANIE

Czas pieczenia: ok. 25 minut
Temperatura pieczenia: 180 stopni 

  1. Ciasto francuskie podziel na 2 części. Jedną z nich podziel jeszcze na 6 lub więcej mniejszych i każdą z nich posmaruj rozbełtanym jajkiem ( mają mieć wielkość jednego kawałka ciasta0.  Ciasto francuskie wstaw do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor. 
  2. Jabłka pokrój ze skórką i smaż aż puszczą sok. Wlej ok. 200 ml wody oraz wsyp trochę cukru jeśli są mało słodkie. Gotuj jabłka jeszcze przez chwilę – dodaj łyżeczkę cynamonu. Jabłka zdejmij z palnika i wsyp 1/2 opakowania galaretki – mieszaj do rozpuszczenia, wystudź a następnie wstaw do lodówki aż zacznie tężeć.
     
  3. Na wystudzone ciasto wyłóż jabłka. Jeśli masz folię rantową to warto ją wykorzystać. Ciasto z jabłkami wstaw do lodówki aż stężeje. 

  4. Śmietankę ubij z mascarpone i cukrem pudrem na sztywny krem. Wyłóż na jabłka i przykryj kawałkami ciasta francuskiego. Całość posyp cukrem pudrem. 
 
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *