Kremówka bez pieczenia

Kremówka bez pieczenia

Dzisiejsza ” kremówka ” bez pieczenia kusiła mnie od dawna. Czuje się trochę oszukana bo dla mnie to na pewno nie jest kremówka! Nie mam pojęcia jakim cudem w sieci krąży takie określenie. 😉 Faktycznie ciasto przygotowuje się ekspresowo i jest bardzo dobre aleee dla mnie to nie jest kremówka ! Jeśli jedłeś prawdziwą kremówkę, z dobrej cukierni to wiesz o czym pisze. 😉 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
250 g
masło 82 %
180 g
cukier
4 szt.
żółtko
1250 ml
mleko 3,2 %
1 szt.
laska wanilii
130 g
przesiana mąka tortowa
2 płaskie łyżki
mąka ziemniaczana
1 opakowanie
herbatniki
2 łyżki
cukier puder

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: forma 28 cm x 28 cm

  1. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno ułóż herbatniki. 
  2. Zagotuj 1 l mleka z cukrem, ziarnami waniliowymi oraz samą laską. Pod koniec gotowania wyjmij laskę. Dodaj masło – mieszaj aż się rozpuści.
  3. W misce zmiksuj 250 ml mleka z żółtkami i przesianymi mąkami. Krem jajeczny wlej do gotującego się mleka i wymieszaj energicznie by nie było grudek. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze chwilę. 
  4. Gorący budyń wylej na herbatniki, przykryj kolejną warstwą herbatników. Ciasto wystudź i wstaw do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *