Krem Patissiere

Krem Patissiere

Ile razy ja się zabierałam za ten krem zanim go w końcu zrobiłam! Bałam się go jak ognia a to jeden z łatwiejszych w przygotowaniu dodatków do deserów i ciast! Doskonale się sprawdza jako podstawa kremu budyniowego ale sam w sobie jest pyszny więc jeśli nie masz pomysłu czym wypełnić np. tartaletki to patissiere będzie ich doskonałym wykończeniem. 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
500 ml
mleko 3,2%
80 g
cukier
7 szt.
żółtka
1 szt.
laska waniliowa
70 g
mąka ziemniaczana

PRZYGOTOWANIE

  1. Do garnka wlej mleko. Laskę wanilii przekrój, wydrąż końcem noża ziarenka, dodaj do mleka razem z laską. Zagotuj mleko, zdejmij z palnika i odstaw na chwilę żeby aromat wanilii się uwolnił. Przelej przez sitko mleko i ponownie zagotuj. 
  2. Ubij na biały krem żółtka z cukrem. Pod koniec ubijania dodaj skrobię – chwilę jeszcze miksuj na wolnych obrotach. Gorące mleko wlej do kremu jajecznego, zmiksuj i całość przelej ponownie do garnka. Podgrzewaj krem na małej mocy palnika cały czas mieszając aż do zagotowania. Jeśli w kremie pojawiły się grudki to energicznie wymieszaj krem rózką kuchenną. Gęsty krem przelej do miski, przykryj np. folią tak by dotykała wierzchu kremu. 
  3. Krem przed wykorzystaniem ponownie zmiksuj. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *