Krem do tynkowania Milky Way

Krem do tynkowania Milky Way

Z pośród wszystkich kremów do tynkowania ten jest moim ulubionym pod względem smaku. Jeśli miałabym wybrać ten najłatwiejszy do postawiłabym na bazie mleka skondensowanego. Na dziś dodaję przepis na ten pierwszy krem. 

RADY: 

  • do kremu używamy tylko prawdziwego masła 82 % tłuszczu; nie nadają się mixy tłuszczowe a już tym bardziej margaryna! Używam masła ze sprawdzonych firm. Niestety czasami nawet masło 82 % nie pachnie jak masło tylko przypomina margarynę
  • nie lubię kiedy tynku jest za grubo na torcie dlatego zawsze staram się przygotować tort tak by przed tynkowaniem już był równy wtedy nie mam potrzeby nadkładania dodatkowej warstwy kremu. Jeśli twój tort wymaga wyrównania tynkiem to zwiększ jego ilość. 
  • jeśli chcesz uzyskać różne kolory tynku polecam ci użyć barwników w żelu. Nie polecam tych w proszku
  • Barwnik potrzebuje chwili by pigment się uaktywnił dlatego zanim dołożysz barwnika to odczekaj – kolor będzie intensywniejszy

Przepis pochodzi ze strony www.slodkipomysl.pl

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
300 g
masło 82 % w temp. pokojowej
3 - 4 łyżki
cukier
100 g
mleko w proszku
-
barwniki spożywcze

PRZYGOTOWANIE

Przepis na krem wystarczający do obłożenia tortu o średnicy 24 cm i wysokości ok. 15 cm

  1. Podgrzej mleko i rozpuść w nim 3-4 łyżki cukru – wystudź.
  2. Przesiej mleko w proszku. 
  3. Miękkie masło ubijaj mikserem przez kilka minut. Wlewaj stopniowo mleko cały czas miksując. 
  4. Wsypuj po łyżce mleka w proszku miksując na najwyższych obrotach. Po dodaniu całego mleka w proszku miksuj jeszcze kilka minut by proszek nie był wyczuwalny. 
  5. Zmniejsz obroty miksera do minimum i miksuj kolejne 5-10 minut w celu odpowietrzenia kremu. 

1 komentarz

W części dotyczącej przygotowania, jest napisane żeby podgrzać MLEKO i dodać cukier. W części dot. potrzebnych nie ma mowy o mleku do podgrzania, w jakiej ilości mleka rozpuścić cukier ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *