Kostka alpejska

Kostka alpejska

Zdjęcie tego ciasta mówi chyba wszystko! 🙂 Jeśli czytasz listę składników i myślisz sobie, że to ciasto to sam cukier i ciężko będzie go zjeść to się mylisz.:) Krem jest bardzo słodki alee kakaowy biszkopt, kwaśny dżem i śmietana z niewielką ilością cukru pudru wszystko pięknie równoważą. 🙂 

RADA: W przepisie nie ma uwzględnionego przygotowania bezików dlatego odsyłam Cię do PRZEPISU NA MINI TORCIKI BEZOWE – KLIK zmniejsz tylko liczbę białek do 2 ( + 100 g drobnego cukru, pół łyżeczki mąki ziemniaczanej, pół łyżeczki soku z cytryny – czas suszenia: 60 – 70 minut). Jeśli chcesz również udekorować ciasto bezikami to przygotuj beziki z 4 białek.

Nie  wiesz jak się zabrać za bezę? Zapraszam Cię do mojego PORADNIKA – KLIK.  

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
BISZKOPT
5 szt.
jajka
5 łyżek
cukier
3 łyżki
mąka tortowa
2 łyżki
kakao ciemne
KREM KAJMAKOWY
250 g
miękkie masło 82%
500 g ( puszka)
kajmak ( Gostyń)
ok. 25 - 30 szt.
beziki
150 ml
adwokat
KREM MASCARPONE
250 G
mascarpone
400 ml
śmietanka 30%
1-2 łyżeczki
cukier puder
1 szt.
laska wanilii - ziarenka
DODATKOWO
mały słoik
dżem porzeczkowy lub malinowy
2 łyżki
kakao
25-30 szt.
beziki

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: formę 27 cm x 27 cm
Czas pieczenia: ( biszkopt)25-30 minut
Temperatura pieczenia: 170 stopni.

BISZKOPT:

  • Biała oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Dodawaj po łyżce cukru cały czas ubijając. Do ubitych białej dodawaj po jednym żółtku nie przerywająć miksowania.
  • Przesiej mąkę z kakao – wymieszaj i dodaj w dwóch partiach do ubitych jajek.
  • Wymieszaj delikatnie szpatułką i przełóż masę na blaszkę wyłożoną pergaminem. Wstaw do nagrzanego piekarnika. 

KREM KAJMAKOWY:
Miękkie masło ubijaj przez kilka minut. Dodawaj stopniowo kajmak ( w temperaturze pokojowej) – dobrze połącz. Wlewaj powoli adwokat nie przerywając miksowania. Jeśli krem będzie zbyt rzadki wstaw go do lodówki.  Na koniec dodaj pokruszone beziki ( jeśli dodasz je do rzadkiego kremu to szybko zmiękną – zwróć uwagę by bezy nie było drobno pokruszone, lepiej dodać do kremu większe kawałki 🙂 – wymieszaj. 

KREM MASCARPONE
Mascarpone zmiksuj ze śmietanką, ziarenkami waniliowymi i cukrem pudrem. 

WYKOŃCZENIE
Wystudzony biszkopt nasącz wodą z sokiem z cytryny. Rozsmaruj dżem, wyłóż ostrożnie krem – wstaw do lodówki na ok. 30 minut. 
Krem mascarpone wyłóż na krem kajmakowy, oprósz kakao i wstaw ponownie do lodówki.

DO TEGO PRZEPISU WYKORZYSTASZ

POLECANE PRODUKTY

2 komentarzy

Ja nie wiem, czy dobrze zrozumiałam: zrobiłam beziki z dwóch białek, tak jak w przepisie – ale mi wyszło z tych dwóch białek tylko 20-parę sztuk. A w przepisie jest 25-30 do kremu i potem jeszcze 25-30 do dekoracji – czy z dwóch białek powinnam robić mniejsze beziki, żeby wyszło mi 50-60szt?

Beziki na górze ciasta nie są konieczne. Mój błąd, że nie dodałam informacji, że z 2 białek wystarcza bezików do kremu. Lepiej je zrobić mniejsze bez konieczności kruszenia lub maksymalnie podzielić każdy na połowę bo niestety beza szybko mięknie w kremie i lepiej dodać duże kawałki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *