Kopiec kreta

Kopiec kreta

Pierwszy raz spotkałam się z tym ciastem, kiedy jedna ze słynnych firm produkujących dodatki do ciast wprowadziła na rynek pudełko ze składnikami do tego ciasta. Ciasto się tak rozsławiło, że w sieci krąży mnóstwo przepisów na Kopiec Kreta w różnych wersjach! 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
3 szt.
banany dojrzałe
150 g
cukier
2 szt.
jajko
180 g
przesiana mąka tortowa
1 łyżeczka
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
soda oczyszczona
40 g
kakao
120 ml
olej
KREM
250 g
mascarpone
250 ml
śmietanka 30%
2 łyżki
cukier puder
1 saszetka
fix do śmietany
100 g
mleczna czekolada

PRZYGOTOWANIE

Przepis na tortownicę: 21 cm średnicy
Czas pieczenia: 40 minut
Temperatura pieczenia: 180 stopni 

  1. Banany zgnieć widelcem na papkę. Wymieszaj je z jajkami, cukrem i olejem. Suche składniki wymieszaj i dodaj do mokrych – wymieszaj tylko do połączenia. Ciasto wlej na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika. 
  2. Odkrój górę wystudzonego ciasta. Delikatnie wydrąż środek zostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. Wydrążony środek pokrusz. 
  3. Banany obierz,  ułóż na spód ciasta tak by wypełniły środek. Ja nie miałam bananów i wykorzystałam kajmak. 
  4. Czekoladę posiekaj lub potrzyj na tarce.
  5. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem. Mascarpone krótko zmiksuj i połącz z ubitą śmietaną. Dodaj fix – zmiksuj. Wsyp czekoladę – wymieszaj. Krem wyłóż na banany i uformuj go na kształt kopca. Posyp pokruszonym ciastem – wstaw do lodówki. 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *