Konfitura brzoskwiniowa z piekarnika

Konfitura brzoskwiniowa z piekarnika

Kto choć raz robiła powidła tradycyjnym sposobem ten wie, że to temat na kilka godzin a nawet dni! Gotowanie, mieszanie, odstawianie na noc, potem znowu gotowanie itd… Ta wersja powideł jest tą dla zabieganych – wystarczą dwie godziny w piekarniku i powidła gotowe! Z podanych składników przygotujecie ok. 6 słoiczków o pojemności 200 ml.

Gęstość powideł możecie regulować – im dłużej będą się piekły tym więcej płynu odparuje i będą gęstsze.   

POTRZEBUJESZ

SKŁADNIKI
2 - 2,5 kg dojrzałych brzoskwiń
3/4 szklanki ( lub mniej) brązowego lub białego cukru
gałązka rozmarynu lub łyżeczka suszonego
  1. Brzoskiwnie wypestkujcie i pokrójcie w kostkę. Możecie je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki ale uważam, że nadaje smaku i koloru. 
  2. Brzoskwinie przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Wsypcie cukier i rozmaryn – wymieszajcie. 
  3. Naczynie z brzoskwiniami przykryjcie i wstawcie do nagrzanego piekarnika: 60 min w 180 stopniach a następnie bez przykrycia przez kolejne 60 min co jakiś czas mieszając. 
  4. Gorące powidła przełóżcie do umytych słoików, szczelnie zakręćcie i odwróćcie do góry dnem. Zakrętka powinna być wklęsła po wystudzeniu. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *