Kawowa kostka z whisky

Kawowa kostka z whisky

Kto powiedział, że przygotowują tiramisu trzeba się zawsze trzymać oryginalnego przepisu?! 🙂 W mojej wersji nie ma ani jednego jajka, za to smak amaretto zamieniłam na aromat whisky. 🙂 Dodatkowa chrupiąca warstwa z orzechów laskowych świetnie przełamuje delikatne ciasto. Polewa z mlecznej czekolady to kropka nad i! Łatwe ciasto, pięknię się prezentuje i co najważniejsze – jest pyszne! Czego chcieć więcej? 🙂 Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce. 😉 

POTRZEBUJESZ

SKŁADNIKI
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
150 g posiekanych orzechów włoskich
450 g mleka skondensowanego słodzonego
250 ml espresso
100+80 ml whisky
250 g białej czekolady
350 + 100 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone
200 g czekolady mlecznej/deserowej

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: formę 28  x 18 cm

  1.  Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej ze śmietanką – schłodź ganache przez kilka godzin.
  2. Przygotuj espresso. Do wystudzonej kawy wlej whisky. Zamocz biszkopty i ułóż pierwszą warstwę. 
  3. Mleko skondensowane wlej do garnka z grubym dnem, wsyp posiekane orzechy włoskie i podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając. Masa po kilku minutach powinna zmienić kolor i zgęstnieć – wystudź. Jeśli po wystudzeniu konsystencja będzie zbyt gęsta to możesz dolać trochę mleka. 
  4. Przygotuj krem. Zmiksuj ganache z mascarpone na gęsty krem. Wlej 80 ml whisky i ponownie zmiksuj. 
  5. Na pierwszą warstwę biszkoptów wyłóż 1/2 kremu, oprósz gorzkim kakao, na to masę orzechową. kolejną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów oraz pozostały krem. Wstaw do lodówki. 
  6. Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę ze śmietanką. Wystudzony ganache wylej na ciasto. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *