FRUŻELINA WIŚNIOWA

FRUŻELINA WIŚNIOWA

Owoce w żelu to doskonały dodatek do wypieków i deserów! Wykorzystuje ją nie tylko do tortów ale i ciast, serników i budyniu. Świetnia się sprawdza również jako nadzienie do naleśników oraz polewa do sufletu czy muffinek. Najbardziej lubię frużelinę z wiśni oraz malin – jest kwaskowata przez co świetnie przełamuję słodycz ciasta czy deseru. Plusem takiej frużeliny jest również to, że sami regulujecie jej gęstość. 🙂 Im mniej jest w kompocie owoców tym ilość skrobi trzeba zwiększyć. 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
500 ml
kompot z drylowanych wiśni
1 łyżka
cukier
1-2 łyżeczki
skrobia ziemniaczana
ok. 50 ml
zimna woda

PRZYGOTOWANIE

  1. Kompot wlej do garnka, dodaj cukier ( w zależności od poziomu słodyczy kompotu, można pominąć) i zagotuj. 
  2. Skrobie wymieszaj z wodą. Lepiej dodaj mniej skrobi i ewentualnie powtórz ten krok niż wlej zbyt dużą ilość skrobi przez co zamiast frużeliny będzie kisiel. 😉 Po wlaniu wody ze skrobią chwilę gotuj frużelinę i przelej do słoiczka.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *