Fit szarlotka

Fit szarlotka

Witam  tą pachnącą szarlotką na mące orkiszowej razowej , z dużą ilością jabłek i bez dodatku cukru za to z erytrolem. Oczywiście możesz użyć mąki tortowej oraz cukru białego / trzcinowego.  Lody już nie są takie fit ale dla mnie ten dodatek jest zbędny ! Pachnie cynamonem, masłem….no cudo! 

 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
250 g
masło 82 % w temp. pokojowej
80 g
erytrol/cukier
1 szt.
jajko
300 g
mąka orkiszowa
2 łyżeczki
proszek do pieczenia
1 łyżka
kwaśna śmietana
1 kg
jabłka
1 łyżka
masło
1 łyżka
cukietrzcinowy
1 łyżeczka
cynamon

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: forma 24 cm  średnicy
Czas pieczenia: 40 minut
Temperatura pieczenia: 180 stopni 

  1. Jabłka obierz i podsmaż chwilę na maśle. Dodaj cynamonu. Jeśli jabłka puszczą dużo soku to dodaj łyżkę kaszy manny.
  2. Formę wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. 
  3. Składniki na ciasto kruche wyrób szybko, zbij w kulę, zawiń w folie i włóż do lodówki. 
  4. Większą część ciasta rozwałkuj, wyłóż nim formę, ponakłuwaj widelcem. Na ciasto wyłóż jabłka oraz zrób kratkę z pozostałego ciasta. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika. 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *