Fit muffiny orkiszowe

Fit muffiny orkiszowe

Lubię babeczki bo wszystko wrzucam do miski, nakładam do papilotek, chwila w piekarniku i można siadać do stołu lub tak jak ja zjeść przy blacie jeszcze gorącą… Tym razem przepis na muffinki na mące orkiszowej, bez jajek, z dodatkiem mleka roślinnego. Są nieco zbite choć wilgotne od bananów – pycha.  W wersji dla alergików można pominąć dodanie orzechów.

 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
3 szt.
banany dojrzałe
100 g
cukier
4 łyżki
mleko kokosowe
6 łyżek
mleko roślinne
1 i 3/4 szklanki
mąka orkiszowa jasna
2 łyżeczki
proszek do pieczenia
2 garści
posiekane orzechy włoskie

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: 12 muffinek
Czas pieczenia: 20 minut
Temperatura pieczenia: 180 stopni 

Banany zgnieć widelcem. Dodaj cukier, mleka, garść posiekanych orzechów – wymieszaj. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem, wymieszaj. Nałóż ciasto do 3/4 wysokości papilotek, posyp babeczki posikanymi orzechami, wstaw formę do nagrzanego piekarnika. 

RADA: Muffiny te ciężko wyjąc z papilotek. Polecam użyć tych z IKEI lub silikonowych. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *