Eklery z kremem budyniowym

Eklery z kremem budyniowym

Myślę, że takim domowym eklerkiem nikt nie pogardzi. Ciasto parzone jest bardzo łatwe w przygotowaniu o ile się pamięta o jednej podstawowej zasadzie.  Eklery najbardziej smakują mi z domowym kremem budyniowym – poezja! 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
CIASTO PARZONE
125 g
masło 82 %
250 ml
woda
170 g
mąka pszenna typ 450
4 szt.
jajka
SKŁADNIKI NA KREM
500 ml
mleko 3,2%
7 szt.
żółtka
80 g
cukier
70 g
mąka ziemniaczana
1 szt.
laska wanilii
200 g
masło 82%
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
150 g
mleczna czekolada
100 g
orzeszki

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: ok. 10 eklerów
Czas pieczenia: 20 minut
Temperatura pieczenia: 200 stopni 

CIASTO PARZONE

  1. Wodę zagotuj z masłem. Jak masło się rozpuści to wsyp do gorącej wody mąkę i mieszaj energicznie aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Garnek zdejmij z palnika, wystudź ciasto.
  2. Do zimnego ciasta wbijaj po jednym jajku cały czas miksując. Dobrze połączone ciasto nałóż do rękawa cukierniczego zakończonego odpowiednią tylką i wyciskaj eklerki na papierze do pieczenia. Pamiętaj o odstępach – eklery w czasie pieczenia rosną.
  3. Blaszkę wstaw do dobrze ( ważne!) nagrzanego piekarnika. W czasie pieczenia nie otwieraj piekarnika. Upieczone eklery wystudź. 

 

KREM PATISSERI 

  1.  przepis na krem patisseri
  2. Miękkie masło miksuj przez kilka minut. Dodawaj po łyżce wystudzonego kremu patisseri.

Eklery przekrój ostrym nożem ( ja to zawsze robię nożem typu piłka). Do rękawa cukierniczego nałóż krem. Eklery przełóż kremem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej eklery, posyp orzeszkami. Zamiast czekolady możesz posypać eklery po prostu cukrem pudrem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *