DROŻDŻÓWKI Z SEREM

DROŻDŻÓWKI Z SEREM

Takich drożdżówek to ja chyba nie muszę nikomu zachwalać – klasyka! Uwielbiam je za ciasto, za charakterystyczne zwinięcie i za to, że przywołują mi dzieciństwo. 🙂 

RADA: Do drożdżówek wykorzystaj albo mielony twaróg – jeśli jest dobrej jakości to dodanie jogurtu naturalnego/greckiego jest konieczne bo ser będzie zbyt gęsty. Jeśli jednak użyjesz twarogu z wiaderka typu President, który jest odtłuszczony i nieco rzadszy to możesz pominąć dodanie jogurtu lub po prostu zmniejsz ilość. Ja użyłam twarogu w kostce – nie przeszkadzało nam to, że twaróg nie był zmielony i były wyczuwalne grudki. 🙂

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
CIASTO DROŻDŻOWE
80 g
roztopione masło 82 %
5 - 6 łyżek
cukier
2 szt. +1 szt.
jajka
40 g
świeże drożdże
500 g
przesiana mąka tortowa
250 ml
letnie mleko
szczypta
sól
MASA SEROWA
500 g
twaróg*
2 szt.
żółtko
5 łyżek ( wg. uznania)
2 łyżki
jogurt naturalny/grecki
-
otarta skórka z cytryny
LUKIER
4-5 łyżek
cukier puder
1-2 łyżki
woda/sok z cytryny
2 garści
płatki migdałowe

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: 8-10 drożdżówek
Czas pieczenia: 20-25 minut (na złoty kolor)
Temperatura pieczenia: 180 stopni 

ZACZYN: Drożdże rozpuść w letnim mleku. Dodaj po łyżce cukru i mąki, wymieszaj i odstaw zaczyn na kilka minut aż wyrośnie. 

  • Do misy miksera przesiej mąkę. Dodaj pozostały cukier, jajka, sól, wlej wyrośnięty zaczyn i chwilę wyrabiaj ( ok. minuty) po czym wlej roztopione masło i ponownie wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta. 
  • Ciasto przełóż do misy oprószonej lekko mąką, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość. 
  • W czasie wyrastania ciasta przygotuj masę serową. Wszystkie składniki wymieszaj. Możesz dodać jeszcze cukru. 🙂 Ilość jogurtu podana w składnikach jest orientacyjna – wszystko zależy od tego jakiego twarogu użyjesz. Masa serowa nie może być zbyt rzadka bo ciężko będzie zwinąć drożdżówki. 
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wym. ok. 45 cm x 30 cm. Rozsmaruj masę serową i złóż jeden bok ciasta w kierunku środku a na niego nałóż drugi bok ciasta. Ostrym nożem podziel ciasto na 8-10 drożdżówek. Każdą z nich skręć dwa razy. Drożdżówki układaj na blaszce z papierem do pieczenia i odstaw je na kilka minut do ponownego wyrośnięcia. 
  • Wyrośnięte drożdżówki posmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. 

LUKIER: Do cukru pudru stopniowo wlewaj wodę/sok z cytryny – ucieraj do uzyskania gładkiego lukru. Wykończ nim wystudzone drożdżówki – posyp płatkami migdałowymi. 

DO TEGO PRZEPISU WYKORZYSTASZ

POLECANE PRODUKTY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *