Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem

Kocham wszystko co z makiem i wszystko co drożdżowe. Taka jeszcze ciepła drożdżóweczka polana lukrem to dla mnie dosłownie raj na ziemi! Bardzo ważna jest tu masa makowa – nie może być ani zbyt sucha ani zbyt mokra bo delikatne ciasto drożdżowe nie poradzi sobie z nią w trakcie pieczenia i drożdżówki wyjdą zbite a nie miękkie i puszyste.:) 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
25 g
świeże drożdże
250 ml
letnie mleko
1 szt.
jajko
70 g
cukier
500 g
przesiana mąka tortowa
75 g
roztopione masło
NADZIENIE
500 g
mielony mak
4 łyżki
płynny miód
2 łyżki
miękkie masło
100 g
bakalie
80 g
cukier puder
2 łyżki
sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: 14 sztuk
Czas pieczenia: 20-25 min. 
Temperatura pieczenia: 180 stopni, termoobieg

  1. Drożdże rozpuść w mleku. Dodaj cukier i 2 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw zaczyn w ciepłe miejsce na ok 15 min. do wyrośnięcia.
  2. Do misy miksera wsyp mąkę oraz dodaj pozostałe składniki prócz masła.  Wlej wyrośnięty zaczyn i wyrabiaj hakiem przez kilka minut. Wlej masło i wyrabiaj kolejne kilka minut. Gładkie ciasto przełóż do naczynia oprószonego mąką, przykryj ściereczką i odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia.
  3. Jak ciasto będzie wyrastać przygotuj masę makową. Mak zalej gorącym mlekiem w celu sparzenia i odciśnij z nadmiaru płynu. Dodaj pozostałej składniki i dobrze wymieszaj. Jeśli masa makowa będzie sucha to dodaj jeszcze masła.
  4. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiaj ręcznie. Rozwałkuj ( najlepiej na macie silikonowej bo łatwo się zwija w rulon ) na prostokąt 40 x 50 cm. Na rozwałkowane ciasto wyłoż masę makową. Zwiń w rulon. Ciasto podziel na ok 2-3 cm części i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przez środek każdej drożdzówki mocno dociśnij trzonkiem od drewnianej łyżki.  Drożdżówki przykryj ściereczką i odstaw na ok. 10 min do ponownego wyrośniecia.  Blaszkę włóż do piekarnika. Upieczone drożdżówki wystudź.

  5. Wsyp do naczynia cukier puder i dodaj sok z cytryny – dobrze utrzyj. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki/gęsty dodać jeszcze soku lub cukru pudru. Gotowym lukrem polej wystudzone drożdzówki. 

  6. A teraz rób kawę i zapomnij o całym świecie! 🙂

RADA: Przy zakupie maku zwróć uwagę na jego smak – nie może być gorzki ani zjełczały. Zmiel mak w dniu przygotowania. Jeśli ci zostanie maku możesz go zamrozić. W sklepach jest już pakowany mak zmielony – nie kupuj takie! Ja kupiłam raz i już więcej tego nie zrobię. 🙂 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *