Drożdżówki z budyniem

Drożdżówki z budyniem

Bohaterki dzisiejszego wpisu od dawna za mną chodziły…koniecznie z budyniem. Miałam w lodówce kilka żółtek no więc wiadomym było, że to nie będzie budyń z torebki tylko prawdziwy budyń z prawdziwą wanilią. Pyszne, mięciutki i co najważniejsze domowe drożdzówki! 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
BUDYŃ
500 ml
mleko 3,2 %
5 szt.
żółtka
180 g
cukier
1 szt.
laska wanili
2 płaskie łyżki
mąka ziemniaczaka
CIASTO DROŻDŻOWE
40 g
świeże drożdże
500 g
przesiana mąka tortowa
100 g
masło 82% roztopione
2 szt.
jajko
6 łyżek
cukier
250 ml
mleko

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: 10-12 sztuk
Czas pieczenia: 20-25 minut
Temperatura pieczenia: 180 stopni 

CIASTO DROŻDŻOWE

  1. Drożdże zalej letnim mlekiem – wymieszaj. Dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki – wymieszaj. Odstaw zaczyn na ok. 5- 10 min do wyrośnięcia.
  2. Do misy miksera przesiej mąkę. Dodaj pozostały cukier. Wbij jajka, wlej zaczyn i wyrabiaj ciasto przez ok. 5 min. po czym wlej wystudzone masło. Wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta. 
  3. Ciasto przełóż do oprószonej lekko mąką miski. Przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie ugotuj budyń. 

BUDYŃ:

  1. Do garnka wlej mleko. Laskę wanilii przekrój, wydrąż końcem noża ziarenka, dodaj do mleka razem z laską. Zagotuj mleko, zdejmij z palnika i odstaw na chwilę żeby aromat wanilii się uwolnił. Przelej przez sitko mleko i ponownie zagotuj. 
  2. Ubij na biały krem żółtka z cukrem. Pod koniec ubijania dodaj skrobię – chwilę jeszcze miksuj na wolnych obrotach. Zmniejsz moc palnika, żółtka wlej do gotującego się mleka i  cały czas mieszaj do zgęstnienia. Jeśli w budyniu pojawiły się grudki to energicznie wymieszaj budyń rózgą kuchenną. Budyń przelej do miski, przykryj folią tak by dotykała budyniu.
  1. Wyrośnięte ciasto wyrabiaj jeszcze chwilę. Będzie dosyć luźne ale nie podsypuj nadmiernie mąką, żeby drożdżówki nie straciły na puszystości.
  2. Ciasto podziel na 10-12 części. Każdą z nich uformuj na płaską drożdżówkę – na tym etapie dopiero oprószam mąką dłonie. Układaj drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. 
  3. Szklanką dociśnij każdą drożdżówkę by zrobić wgłębienie ( warto zanurzyć koniec szklanki w mące;). Na każdą drożdżówkę nałóż budyń. Bułeczki odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 5 minut.  
  4. Drożdżówki posmaruj rozbełtanym jajkiem. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika. 
  5. Drożdżówki wystudź ale jeszcze letnie polej lukrem, posyp migdałami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *