DOMOWE BAJGLE

DOMOWE BAJGLE

Czy może być coś lepszego od domowych bułeczek? Tak! Domowe bajgle! Z takich bajgli możecie wyczarować wspaniałe śniadanie! Ogranicza Was tylko wyobraźnia. 🙂  Bajgle kojarzą się nam z USA aleee to w Krakowie są ich początki! Do Stanów Zjednoczonych trafiły dzięki żydowskim emigrantom.  Według oryginalnego przepisu bajgle przed wstawieniem do piekarnika powinno się gotować z każdej strony po ok. minucie Ten etap sprawia, żę skórka po upieczeniu jest chrupiąca a środek bajgli ma zupełnie inną strukturę. Ja zazwyczaj robię je w „biegu” dlatego od razu wkładam je do piekarnika – i tak są pyszne! 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
3 łyżki
olej
łyżeczka
cukier
25 g
świeże drożdże
500 g
przesiana mąka tortowa
1 łyżeczka
sól
350 ml
letnia woda
1 szt
rozbełtane jajko
-
ziarna/nasiona

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: 6 sztuk
Czas pieczenia: 20 minut 
Temperatura pieczenia: 200 stopni ( termoobieg)

  1. Przygotuj zaczyn.  Drożdże rozpuść w 3-4 łyżkach letniej wody. Dodaj cukier i łyżeczkę mąki – odstaw aż zacznie pracować. 
  2. Mąkę przesiej do misy miksera. Dodaj sól i wlej zaczyn. Wlej oliwę, wodę i wyrób wszystko na gładkie ciasto.
  3. Ciasto przełóż do natłuszczonego naczynia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto podziel na 6 części, a następnie każdą z nich jeszcze na 2. Uformuj je w cieńkie wałki, zawiń a następnie połącz końce tworząc bajgle. 
  5. Bajgle ułóż na blaszce, odstaw do wyrośnięcia a następnie posmaruj jakiej i posyp ziarnami.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *