Domowa przyprawa korzenna

Domowa przyprawa korzenna

Nie ma nic lepszego od domowych dodatków do wypieków. Taka przyprawa do piernika zrobiona w domu ma nie tylko niepowtarzalny aromat ale również masz pełną kontrolę nad składem oraz proporcjami. Podane przeze mnie gramatury możesz modyfikować – to tylko moja propozycja bo takie przyprawy lubię najbardziej ale możesz użyć innych.  Cynamon i gałkę możesz już użyć mielonych bo ciężko je zmielić. Do przyprawy wykorzystaj ciemny cukier trzcinowy nierafinowany – ma piękny zapach, którego niestety nie wyczujesz w jasnym cukrze trzcinowym. 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
50 g
cynamon mielony
15 g
goździki
15 g
mielony imbir
4 szt. ( gwiazdki)
anyż
10 g
gałka muszkatołowa
10 g
kardamon
5 szt.
ziele angielskie
5 g
ziarno kolendry
5 szt.
ziarno pieprzu
1 łyżeczka
cukier trzcinowy ( ciemny nierafinowany)

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki wymagające mielenia wsyp do młynka do kawy. Blender sobie raczej nie poradzi ( przyprawa nie będzie drobno zmielona). Jeśli masz więcej cierpliwości to możesz rozbić wszystko w moździerzu. 
  2. Zmielone składniki wsyp do słoika, dodaj mielony cynamon/gałkę muszkatołową oraz cukier trzcinowy – wymieszaj. Przyprawę przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *