Deser malinowy z białą czekoladą

Deser malinowy z białą czekoladą

Szybki w przygotowaniu, efektowny i pyszny – czego chcieć więcej?! 🙂 Krem z białej czekolady, który jest podstawą tego deseru możecie wykorzystać do ciast a nawet tortów. Biała czekolada zawsze kojarzyła mi się z czymś bardzo słodkim i mdłym – tu nam to nie grozi. Kwaśne maliny świetnie przełamują słodycz kremu.  Desery przygotowałam w słoiczkach o pojemności 140 ml i uważam, że to jest idealna wielkość na imprezę, gdzie do skosztowania są jeszcze inne ciasta i desery. 🙂

 

POTRZEBUJESZ

SKŁADNIKI
ok. 150 g ciasteczek owsianych
200 + 50 g białej czekolady
250 - 300 g świeżych malin
350 g mascarpone
400 ml śmietanki 36%
beziki

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: ok. 10 – 15 deserów

  1. Białą czekoladę połam i rozpuść w  śmietance – schłodź przez kilka godzin. 
  2. Na dno słoiczków/kubeczków wsyp pokruszone ciasteczka. 
  3. Odłóż maliny do dekoracji, pozostałe zmiksuj i przecedź by pozbyć się pestek – możesz pominąć ten etap ale znam wiele osób, którym te pestki przeszkadzają. 🙂 Zmiksowane maliny również włóż do lodówki na kilka godzin. 
  4. Schłodzoną śmietankę z czekoladą zmiksuj na sztywno z mascarpone. Połowę wyłóż do słoiczków a do pozostałej cześci kremu wlej zimny mus malinowy i ponownie zmiksuj. Malinowy krem wyłóż do słoiczków. 
  5. Desery udekoruj świeżymi malinami, bezikami oraz wiórkami z białej czekolady. Do zrobienia wiórków możesz wykorzystać obieraczkę do warzyw. 🙂 

RADY: Smak deseru zależy od białej czekolady więc do jego przygotowania wybierz sprawdzoną. 🙂 Ja najczęściej korzystam z czekolady Deliss ( z Dino), Magnetic ( Biedronka) oraz lidlowej. Są to jedne z tańszych czekolady ale według mnie mają świetny smak, dobrze się rozpuszczają i najlepiej mi się z nimi pracuje. 🙂 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *