Daktylowiec z kokosem

Daktylowiec z kokosem

W mojej szafce zawsze są daktyle suszone… zawsze. Kiedyś nie znałam ich szerokiego zastosowania ale teraz wiem, że są niedocenione. Mają w sobie mnóstwo cukru więc doskonale sprawdzają się jako zdrowy zamiennik. Daktylowiec nie zbyt często gości na moim stole ale chyba muszę to zmienić bo ciasto jest naprawdę ciekawe w smaku. Polecam upiec go w małej tortownicy. Dodatek warstwy kokosowej możesz pominąć – zamiast tego polej ciasto czekoladą!

potrzebujesz

ILOŚĆ SKŁADNIK
200 g
szuszone daktyle
250 ml
woda
1 łyżeczka
soda oczyszczona
125 g
miękkie masło 82 %
200 g ( można dodać mniej)
cukier
1 szt
jajko
2 szt
jabłko
185 g
przesiana mąka pszenna typ 450
1 łyżeczka
proszek do pieczenia
SKŁADNIKI NA POSYPKĘ
75 g
masło
75 g
brązowy cukier
80 ml
mleko
60 g
wiórki kokosowe

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: tortownica śr. 21 cm
Czas pieczenia: 60 min.  
Temperatura pieczenia: 180 stopni, termoobieg

  1. Daktyle posiekaj, zalej wodą, zagotuj i dodaj sodę. Woda zacznie się pienić – wtedy zdejmij garnek z palnika i pozostaw do wystudzenia.
  2. Masło zmiksuj z cukrem. Dodaj jajko – zmiksuj.  Obierz i zetrzyj jabłka. Do masy maślanej dodaj posiekane daktyle wraz z płynem oraz potarte jabłka -wymieszaj. Na końcu dodaj przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj.
  3. Masę przełoż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż ciasto to nagrzanego piekarnika.
  4.  Przygotuj posypkę kokosową. Rozpuść masło, dodaj pozostałe składniki – wymieszaj. Posypkę wyłóż na podpieczone ciasto i włóż tortownice ponownie do piekarnika na 20 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *