Cukier waniliowy

Cukier waniliowy

Uwielbiam zapach wanilii! Jedyny, niepowtarzalny aromat, który doskonale podkreśla zapach i smak wypieków. Przyznaj się ile razy kupiłaś gotowe saszetki cukru waniliowego? 😉 Pokażę ci jak łatwo zrobić domowy cukier waniliowy z prawdziwą laską waniliową. Wykorzystasz go do wszystkiego…do ciast, deserów, kawy…. 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
500 g
cukier biały drobny
2 szt.
laski waniliowe

PRZYGOTOWANIE

Cukier wsyp do słoika. Laski przekrój, wydrąż ostrym nożem ziarenka i dobrze wymieszaj z cukrem. Dodaj do cukru laski waniliowe, szczelnie zamknij i odstaw na kilka dni. 😉

Możesz zmielić całe laski waniliowe ale mnie osobiście nie odpowiada już taki cukier – wyczuwam w nim cząstki samej laski, które nie do końca pasują do wszystkich deserów. Taki cukier na pewno się nie sprawdzi do gładkich kremów ale warto wypróbować te dwa sposoby. 

DO TEGO PRZEPISU WYKORZYSTASZ

POLECANE PRODUKTY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *