Ciasto z masłem orzechowym i bezą

Ciasto z masłem orzechowym i bezą

Pierwsze raz piekłam to ciasto i jest pyszne. Łatwe do przygotowania więc poradzą sobie nawet Ci, którzy nie mają serce do pieczenia . Czekoladowe wilgotne ciasto, kwaśny dżem którego tak naprawdę nie czuć za to idealnie przełamuje słodko słony krem fistaszkowy.  Na górze chrupiąca beza i mam niebo na talerzu!

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
CIASTO CZEKOLADOWE
3/4 szklanki
kefir
1/4 szklanki
olej
2 szt.
jajko
150 g
cukier
150 g
przesiana mąka tortowa
1 łyżeczka
proszek do pieczenia
60-80 g
kakao
BEZA
3 szt.
białko
150 g
drobny cukier
1 łyżeczka
sok z cytryny
1 łyżeczka
mąka ziemniaczana
KREM
250 g
mascarpone
3 łyżki
masło orzechowe
1 łyżka ( wg. uznania)
cukier puder
2 łyżki
posiekane orzeszki solone
2-3 łyżki
dżem porzeczkowy

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: tortownicę o średnicy 23 cm
Czas pieczenia: 40 minut ciasto czekoladowe, 65 minut beza
Temperatura pieczenia: 180 stopni ciasto czekoladowe, 120/90 stopni beza

CIASTO CZEKOLADOWE

  1. W misce wymieszaj mokre składniki z cukrem. 
  2. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Suche składniki dodaj do mokrych – wymieszaj tylko do połączenia. Masę czekoladową przelej na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Z wystudzonego ciasta odkrój „górkę”. 

BEZA

  1. Białką ubij na sztywno. Dodawaj po łyżce cukru cały czas miksując – cukier musi się dobrze rozpuścić.
  2. Na koniec wlej sok z cytryny i wsyp skrobię – chwilę jeszcze miksuj. 
  3. Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy ok. 21 cm. Wyłóż bezę. Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i susz ją 5 min w 150 stopniach po czym zmniejsz temperaturę do 100 stopni i susz kolejne 60 minut ( termoobieg). Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw bezę w zamkniętym piekarniku do wystudzenia. 

KREM

  1. Mascarpone krótko zmiksuj. Dodaj masło orzechowe i cukier puder – ponownie zmiksuj. Wsyp orzeszki – wymieszaj

Spód czekoladowy naponczuj (mocna kawa, słodka herbata, woda z cytryną, likier – wg. uznania). Na spodzie rozsmaruj dżem porzeczkowy, na dżem wyłóż krem orzechowy a na krem połóż beze i delikatnie dociśnij. Wyrównaj brzegi i wstaw ciasto do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *