Ciasto z malinami i białą czekoladą

Ciasto z malinami i białą czekoladą

Czy może być lepsze połączenie od kwaśnej maliny ze słodką białą czekoladą? Chyba nie, dlatego przychodzę dziś do Ciebie z tą pyszną propozycją, w której wykorzystasz te dwa składniki.

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
BISZKOPT
9 szt
jajka rozm. L
9 łyżek
cukier
9 łyżek
mąka pszenna typ 450
KREM MALINOWY
500 ml
śmietanka 30%
150 g
maliny świeże/mrożone
2 łyżki
cukier puder
3 łyżeczki
żelatyna
KREM Z CZEKOLADĄ
150 g
biała czekolada
500 ml
śmietanka 30%
250 g
mascarpone
1 łyżka
cukier puder
3 łyżeczki
żelatyna
DODATKOWO
1 słoik
dżem malinowy
200 g
biała czekolada

do dzieła!

Przepis na formę: 30 cm x 25 cm
Czas pieczenia: 35-40 minut
Temperatura pieczenia: 180 stopni 

BISZKOPT

  1. Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywno, dodawaj po łyżce cukru cały czas miksując.
  2. Jak cukier się rozpuści to zacznij dodawać po jednym żółtku nie przerywając ubijania.
  3. Pod koniec ubijania wyłącz mikser i dodaj w 3 partiach przesianą mąkę – wymieszaj delikatnie szpatułką. Masę biszkoptową przełóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika. 
  4. Wystudzony biszkopt przekrój na 3 części. 
  1.  

KREM MALINOWY

  1. Zmiksuj około 150 g malin – włóż je do lodówki. Możesz użyć mrożonych ale po odmrożeniu odlej część płynu i potem dopiero zmiksuj. 
  2. Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej  wody. Wystudź ją ale tak, żeby pozostawała jeszcze ciepła. 
  3. Ubij na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Łyżkę kremu daj do ciepłej żelatyny. Jeśli według ciebie żelatyna będzie zbyt gęsta to możesz dolać trochę wody lub ( płynnej śmietanki). Cały czas miksując wlej do śmietany rozpuszczoną żelatynę. Na końcu wlej mus malinowy i miksuj jeszcze chwilę ale tylko do połączenia. 
  4. Krem wyłóż na pierwszy blat biszkoptowy. Biszkopt powinien być puszysty więc nie ma konieczności nasączania. Krem przykryj drugim biszkoptem i wstaw do lodówki.
  1.  

KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

    1. Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej  wody. Wystudź ją ale tak, żeby pozostawała jeszcze ciepła. 
    2. Białą czekoladę posiekaj lub zetrzyj na tarce.
    3. Ubij na sztywno śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Łyżkę kremu daj do ciepłej żelatyny. Jeśli według ciebie żelatyna będzie zbyt gęsta to możesz dolać trochę wody lub ( płynnej śmietanki). Cały czas miksując wlej do śmietany rozpuszczoną żelatynę. Wyłącz mikser, wsyp białą czekoladę i wymieszaj.
    4. Biszkopt posmaruj dżemem malinowy a na nim ułóż świeże maliny. Większą częśc kremu wyłóż na maliny, przykryj ostatnim biszkoptem a na biszkopcie rozsmaruj pozostałą część kremu. 

W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę – wystudź ja i zrób wzorki na kremie. Możesz ubić jeszcze śmietankę i zrobić rozetki. 

RADA:

Jeśli masz złe doświadczenia z usztywnianiem kremu żelatyną ( kluski w kremie itd.) to możesz użyć fixów do śmietany.

  • krem 500 ml śmietanki i 250 g mascarpone – jedna saszetka
  • krem 500 ml śmietanki – 2 saszetki

Jeśli biszkopt ci nie wyrośnie na tyle wysoki by przekroić go na 3 części to zamiast jednego blatu biszkoptowego możesz wykorzystać podłużne biszkopty nasączone np. w mleku. 

 

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *