Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką

Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką

Zostało mi  rabarbaru i postanowiłam upiec dziś proste ciasto ucierane z kruszonką. Przepis jest na małą blaszkę więc nie musisz się obawiać, że nie będzie miał kto dojadać ciasta. Pod żadnym pozorem nie zamieniaj masła na margarynę – cały smak nadaje prawdziwe masło!

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
CIASTO UCIERANE
200 g
masło 82 % w temp. pokojowej
200 g
cukier
4 szt.
jajko
250 g
przesiana mąka tortowa
2 łyżeczki
proszek do pieczenia
500 g
rabarbar
1 łyżka
mąką ziemniaczana
1 łyżka
kasza manna
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ
80 g
masło 82 % w zimne
3 łyżki
mąka tortowa
2 łyżki
cukier waniliowy

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: formę 24 cm x 24 cm
Czas pieczenia: 40 minut
Temperatura pieczenia: 180 stopni 

  1. Rozetrzyj między palcami składniki na kruszonkę, wstaw do lodówki.
  2. Masło miksuj przez chwilę. Wsyp cukier nie przerywając miksowania. 
  3. Dodawaj po jednym jajku cały czas miksując.
  4. Na końcu wsyp w trzech partiach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia – wymieszaj delikatnie szpatułką. 
  5. Ciasto wyłóż na formę z papierem do pieczenia. Na ciasto wysyp kaszę manną. 
  6. Rabarbar umyj, pokrój na 1 cm. części. Dodaj mąkę ziemniaczaną – wymieszaj. Rabarbar wyłóż na ciasto, posyp kruszonką i wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika. 
  7. Wykończ lukrem lub posyp cukrem pudrem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *