Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe z kremem

wiekość formy

tortownica śr.24 cm

temperatura

180 stopni

czas pieczenia

50 minut

Chodziło za mną ciasto marchewkowe ale tym razem miałam ochotę go zjeść w innym wydaniu niż zwykle. Nie wchodziła w grę wersja  z lukrem ale właśnie z mascarpone, jakiś sos i orzechy. Było pysznie i nie wiem, która wersja lepsza…
Ciasto jest na tyle wilgotne, że można po prostu posypać go cukrem pudrem.

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
4 szt
jajka rozm. L
375 ml ( 1 i 1/2 szklanki)
starta marchewka
225 g
mąką pszenna typ 450
250 ml
olej
1 łyżeczka
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
soda oczyszczona
100 g
posiekane orzechy
1 łyżeczka
cynamon/przyprawa korzenna
SKŁADNIKI NA KREM
400 ml
śmietana 30%
2 łyżki
mascarpone
1 łyżka
cukier puder
DODATKOWO
2 łyżki
syrop klonowy
3 łyżki
posiekane orzechy

do dzieła!

  1.  Jajka ubij z cukrem na jasny krem.  Wlej powoli olej cały czas miksując.
  2. Mąkę, prosze i sodę wymieszaj, dodaj stopniowo do masy jajecznej, wymieszaj szpatułką.
  3. Dodaj startą marchew, przyprawę oraz orzechy – wymieszaj.
  4. Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika.

KREM:

  1. Mascarpone ubij na sztywno ze śmietanką i cukrem. 
  2. Wystudzone ciasto przekrój. Część kremu wyłoż na pierwszy blat ciasta a resztę kremu na wierzch. Ciasto polej syropem i posyp orzeszkami. 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *