Ciasto marchewkowe z kokosem

Ciasto marchewkowe z kokosem

Ciasto marchewkowe ma wielu zwolenników. Dziś podaje przepis na nieco inną wersję – bez cynamonu, bez orzechów za to pachnie kokosem i pomarańczami. Dzieci zjadły już po dwa kawałki a to chyba najlepsza recenzja dla niego. Żeby uniknąć zakalca zetrzyj marchewkę na drobnych oczkach. 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
1,5 szklanki
starta marchewka
1 szklanka
cukier
4 szt.
jajko
1 szklanka
olej
1,5 szklanki
przesiana mąka tortowa
1 łyżeczki
proszek do pieczenia
1 lyżeczka
soda oczyszczona
0,5 szklanki
wiórki kokosowe
1 szt.
pomarańcza
POLEWA KOKOSOWA
1 łyżka
masło 82 % w temp. pokojowej
3 łyżki
gęsta część mleka kokosowego
1 łyżka
serek śmietankowy np. Almette
2 łyżki
mleko w proszku
1 łyżeczka
cukier puder

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: tortownicę 24 cm
Czas pieczenia: 45-60 minut
Temperatura pieczenia: 180 stopni 

  1. Jajka ubij z cukrem. Wlewaj powoli olej cały czas miksując.
  2. Dodaj stopniowo przesianą mąkę z proszkiem i sodą – wymieszać delikatnie szpatułka.
  3. Dodaj marchewkę, kokos, skórkę i sok z pomarańczy. Wymieszaj tylko do połączenia składników.
  4. Wylej ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika 
  5. W kąpieli wodnej rozpuść masło.  Dodaj mleczko kokosowe ( gęstą część ),  serek śmietankowy. Wsyp mleko w proszku – wymieszaj.  Jeśli polewą jest zbyt płynna to dosyp mleka w proszku. Glazurę wylej na wystudzone ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *