Ciasto malinowe z białą czekoladą

Ciasto malinowe z białą czekoladą

Sierpień to dla mnie miesiąc, który kojarzy mi się z malinami. Biała czekolada i wlaśnie te owoce to według mnie jedno z lepszych połączeń dlatego dziele się dziś tym przepisem na ciasto, które nie dość, żę się dobrze prezentuje to jeszcze świetnie smakuje.

Pracę można podzielić na etapy:
– pierwszy dzień: biszkopt, frużelina i ganache ( biała czekolada + śmietanka)
– drugi dzień: złożenie ciasta

POTRZEBUJESZ

SKŁADNIKI
BISZKOPT
5 jajek L
5 łyżek ( z czubkiem ) mąki tortowej
5 łyżek cukru
FRUŻELINA MALINOWA
150 g mrożonych lub świeżych malin
4 łyżki cukru
łyżeczka skrobi ziemniaczanej
2 łyżki galaretki malinowej
KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY
200 g białej czekolady
250 ml śmietanki 30%
450 g mascarpone
KREM MALINOWY
250 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone
frużelina malinowa
DODATKOWO: 2 opakowania herbatników, świeże maliny, 50 g wiórków czekoladowych

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: formę 24 cm – 34 cm
Czas pieczenia: 25 min – 170 stopnie

BISZKOPT

Jajka ubij z cukrem na jasny krem. Zmniejsz obroty na minimum i dodawaj stopniowo mąkę. Masę biszkoptową wylej na formę wyłożoną pergaminem i wstaw do nagrzanego piekarnika. 

FRUŻELINA

Maliny wsyp do garnka. Dodaj cukier i ok. 2 łyżek wody. Zagotuj po czym wlej rozmieszaną skrobię w niewielkiej ilości wody i gotuj przez chwilę do zgęstnienia. Zdejmij garnek z palnika i wsyp galaretkę – mieszaj do rozpuszczenia. Wystudź i wstaw do lodówki na kilka godzin. 

GANACHE

Podgrzej śmietanki, dodaj połamaną białą czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia. Ganache wstaw do lodówki na kilka godzin. 

 

KREM MALINOWY
Mascarpone ubij ze śmietanką ( od razu te dwa składniki miksuj razem). Pod koniec ubijania dodaj zimną frużelinę i miksuj do uzyskania stabilnego kremu – krem wstaw do lodówki na czas przygotowania kremu z białej czekolady. 

KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY
Do misy miksera dodaj mascarpone i ganache z białej czekolady. Ubij krem na sztywno. Wyłóż połowę na biszkopt. Następnie ułóż warstwe herbatników namoczonych w mleku. Na herbatniki rozsmaruj krem malinowy, znowu warstwa herbatników i na górę resztę kremu z białej czekolady. Całość posyp wiórkami z białej czekolady i udekoruj malinami. 
Jeśli chcesz wykonać rozetki z kremu to odłóż ok 3 łyżek do worka cukierniczego. 

1 komentarz

Naprawdę dobrze napisane. Wielu autorom wydaje się, że posiadają rzetelną wiedzę na poruszany przez siebie temat, ale zazwyczaj tak nie jest. Stąd też moje miłe zaskoczenie. Czuję, że powinienem podziękować za Twój trud. Zdecydowanie będę rekomendował to miejsce i częściej tu zaglądał, aby zobaczyć nowe artykuły.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *