Ciasto kawowe z malinami

Ciasto kawowe z malinami

Sama nie wiem czy to ciasto czy torcik. Łatwy w przygotowaniu a prezentuje się całkiem dobrze więc myślę, że jeśli ktoś nie czuje się na siłach zrobić tradycyjnego tortu składającego się z kilku warstw biszkoptów i kremów to myślę, że takim tortem również zadowoli niejednego gościa. Tym razem użyłam frużeliny malinowej ale jeśli wolisz wiśnie to też świetnie będą pasować do kawowego kremu. 

 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
BISZKOPT
3 szt.
jajko
3 łyżki
cukier
1,5 łyżki
kakao
2 łyżki
mąka tortowa
MUS KAWOWY
2 łyżki
kawa rozpuszczalna
500 ml
śmietanka 30%
250 g
mascarpone
4 łyżeczki
żelatyna
2 łyżki
cukier puder
1 łyżka
cukier waniliowy
POLEWA
100 g
mleczna czekolada
ok. 3-4 łyżki
mleko
DODATKOWO
100 g
mascarpone
1 łyżeczka
cukier puder
2 łyżeczki
kawa rozpuszczalna
4-5 łyżek
frużelina malinowa

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: tortownica śr. 21 cm
Czas pieczenia: 25 min. 
Temperatura pieczenia: 170 st.

PRZEPIS DO WYDRUKU

 

 

BISZKOPT

  1. Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywno, dodawaj po łyżce cukru cały czas miksując.
  2. Jak cukier się rozpuści to zacznij dodawać po jednym żółtku nie przerywając ubijania.
  3. Mąkę przesiej z kakao.
  4. Pod koniec ubijania wyłącz mikser i dodaj w 3 partiach przesianą mąkę z kakao – wymieszaj delikatnie szpatułką. Masę biszkoptową przełóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika. 
  5. Kawę rozpuszczalną ( 2 łyżeczki) rozpuść w 200 ml gorącej wody – wystudź.
  6. Jeśli masz rant cukierniczy to zabezpiecz brzeg folią rantową lub papierem do pieczenia (rant smaruje lekko olejem by papier się nie odklejał od rantu).
  7. Wystudzony biszkopt nasącz kawą.
  8. Frużelinę rozsmaruj na biszkopcie.
 

KREM KAWOWY

  1. Kawę rozpuszczalną ( 2 łyżki) rozpuść w ok. 70 ml gorącej wody, wystudź. 
  2. Żelatynę rozpuść w 100 ml gorącej wody – wystudź.
  3. Mascarpone chwilę miksuj a następnie wlej kawę – połącz.
  4. Śmietankę ubij na sztywno z cukrami ( możesz dodać więcej cukru pudru) a następnie połącz z kremem kawowym. 
  5. Do letniej żelatyny dodaj łyżkę kremu kawowego. Jeśli żelatyna zrobi się gęsta to dolej gorącej wody i dopiero wtedy wlej do kremu kawowego. Pamiętaj by nie przerywać miksowania bo powstaną z żelatyny grudki. 
  6. Krem wyłóż na frużelinę – wstaw do lodówki do stężenia. 

POLEWA

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wlej mleko i za pomocą rózgi kuchennej wymieszaj energicznie do uzyskania gładkiej polewy. Rozpuszczoną czekoladę wylej na krem kawowy – wstaw ponownie do lodówki. 
  2. Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i zrób z niego rozetki na polewie. Ciasto udekoruj wiorkami czekoladowymi i malinami.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *