Ciasto kawowe

Ciasto kawowe

Mama na urodziny zażyczyła sobie wuzetkę … Niestety ciasto mi nie wyrosło…  Miałam dwa wyjścia – albo wyrzucić albo wyczarować z niego coś co będzie mmm. Zrobiłam szybki przegląd moich zapasów. Od razu rzucił mi się w oczy likier kawowy. Znalazłam też biszkopty i kawę rozpuszczalną. Kremówkę i mascarpone mam w lodówce zawsze więc sprawa już była jasna. Wuzetka odeszła w zapomnienie i całe szczęście, że ciasto nie wyrosło bo z przypadku wyszło naprawdę coś dobrego!

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
6 szt.
jajka
150 g
cukru
115 g
mąki pszennej typ 450
25 g
kakao do wypieków
40 g
roztopione masło 82 %
200 ml
poncz ( mocna kawa, alkohol)
250 g
mascarpone
750 ml
śmietanka 30%
2 saszetki
fix do śmietanki
2 opakowania
biszkopty okrągłe
3 łyżki ( wg uznania)
cukier puder
2 - 3 łyżki
kawa rozpuszczalna w proszku ( nie granulki)
1 łyżka
kakao

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: formę 28 x 28 cm
Czas pieczenia: 20-25 min. 
Temperatura pieczenia: 180 stopni, termoobieg

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Dodawaj po łyżce cukru cały czas ubijając. Jak cukier sie dobrze rozpuści dodawaj po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Przesiej mąkę z kakao i dodaj w 2 partiach do masy jajecznej – wymieszaj delikatnie szpatułką. Wlej rozpuszczone masło – wymieszaj. Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, włóż do nagrzanego piekarnika. Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, wystudź i przekrój na 2 części.
  2. Pierwszy blat biszkoptowy naponczuj. Jeśli będziesz usztywniać krem żelatyną to rozpuść ją w niewielkiej ilości gorącej wody ( masz problem z żelatyną? – tu znajdziesz przydatne wskazówki – link).
  3. Ubij śmietankę z mascarpone i cukrem na sztywny krem. Pod koniec ubijania wsyp fixy lub wlej żelatynę. Na pierwszy biszkopt wyłóż 1/3 kremu. Na krem ułóż nasączone w ponczu biszkoptu a na nie kolejną część kremu – 1/3 zostaw na wierzch. Naponczuj drugi blat biszkoptowy i przykryj nim ciasto. Do pozostałego kremu wsyp kawę rozpuszczalną i dobrze wymieszać. Krem kawowy wyłóż na biszkopt. Na krem ułóż kolejną warstwę biszkoptów, oprósz ciasto gorzkim kakao. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *