Ciasto jogurtowe z budyniem

Ciasto jogurtowe z budyniem

Chyba mi się pory roku pomyliły….to ciasto piekę najczęściej latem, kiedy to najlepsze owoce można dostać od ręki.  Pyszny jogurtowiec z owocami i budyniem to świetny pomysł na ciacho do popołudniowej kawy czy herbaty! Zwróć uwagę na owoce jakich użyjesz – jeśli użyjesz bardzo soczystych to je odsącz. W przeciwnym razie jest duże prawdopodobieństwo, że wyjdzie zakalec. 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
300 g
cukier
4 szt.
jajko L
3/4 szklanki
olej
1,5 szklani
jogurt naturalny
430 g
przesiana mąka tortowa
2 łyżeczki
proszek do pieczenia
300-400 g
owoce
BUDYŃ
500 ml
mleko 3,2%
2 łyżki
cukier
1 opakowanie
budyń waniliowy

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: formę 35 cm x 24 cm
Czas pieczenia: 45-60 minut
Temperatura pieczenia: 180 stopni 

  1. Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  2. Ubij na biały krem jajka z cukrem. Zmniejsz obroty i wlej olej oraz dodaj jogurt.
  3. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodaj w 3 partiach do masy jajecznej – wymieszaj delikatnie szpatułką. 
  4. Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę wyłóż budyń ( ja to zrobiłam za pomocą rękawa cukierniczego). Na wierzch wyłóż owoce – jeśli użyjesz bardzo soczystych to podziel je na mniejsze części lub dokładnie odsącz. 
  5. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika.
  6. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub polej lukrem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *