Ciasto cukiniowo – limonkowe

Ciasto cukiniowo – limonkowe

Bardzo lubię ciasta z cytryną.  Wszelkie babki, ciasta ucierane zawsze u nas szybko schodzą. Koniecznie polane kwaśnym lukrem z dodatkiem startej skórki.  Na zdjęciach babka cukiniowa. Zamiast cytryny użyłam limonki i muszę przyznać, że wyszła pyszna. 

  • w przepisie szklanka ma 250 ml

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
3/4 szklanki
olej
1 szklanka
cukier
3 szt.
jajko
3 łyżki
jogurt naturalny
3 szklanki
przesiana mąka tortowa
1/2 łyżeczki
soda oczyszczona
2 łyżeczki
proszek do pieczenia
2 szt.
cukinia
1 szt.
limonka

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: keksówkę 11 cm x 30 cm
Czas pieczenia: 45 minut
Temperatura pieczenia: 180 stopni 

  1. Cukinie zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj szczyptę soli, wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut. Odsącz z cukinię z nadmiaru soku.
  2. Jajka ubij z cukrem na biały krem. Wlej olej, dodaj jogurt, sok i skórkę z limonki  -wymieszaj. 
  3. Wsyp w 3 partiach przesianą mąkę z proszkiem i sodą – wymieszaj szpatułką.
  4. Dodaj cukinię i delikatnie wymieszaj.
  5. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia – wstaw do nagrzanego piekarnika i piec do suchego patyczka. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *