Ciasto chałwowe

Ciasto chałwowe

Kocham chałwę od zawsze! Zdaję sobię sprawę, że albo się ją lubi albo nienawidzi dlatego wiem, że nie każdemu tez przepis będzie odpowiadać. 😉 Jeśli należysz do grona osób, które nie przepadają za tym dodatkiem to możesz go po prostu w tym przepisie pominąć ale pamiętaj by zwiększyć ilość składników na krem. 🙂

PRZEPIS DO WYDRUKU

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
BISZKOPT
8 szt.
jajka
8 łyżek
cukier
8 łyżek ( z górką)
mąka tortowa
KREM
500 ml
mleko 3,2%
5 szt.
żółtka
150 g
cukier
2 płaskie łyżki
skrobia ziemniaczana
300 g
miękkie masło
150 g
chałwa
DODATKOWO
2 opakowania
podłużne biszkopty
1 słoik
dżem porzeczkowy
200 ml
mocna kawa
1 łyżka
krem czekoladowy
500 ml
śmietanka 30%
2 łyżeczki
cukier puder
1 opakowanie
fix do śmietany
ok. 4 łyżek
wiórki czekoladowe

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: forma 25 cm x 35 cm
Czas pieczenia: 40 minut
Temperatura pieczenia: 170 stopni

BISZKOPT

  • Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywno, dodawaj po łyżce cukru cały czas miksując.
  • Jak cukier się rozpuści to zacznij dodawać po jednym żółtku nie przerywając ubijania.
  • Pod koniec ubijania wyłącz mikser i dodaj w 3 partiach przesianą mąkę – wymieszaj delikatnie szpatułką. Masę biszkoptową przełóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika. 
  • Wystudzony biszkopt przekrój.

BUDYŃ

  • Zagotuj 500 ml mleka. W osobnej misce ubij żółtka z cukrem. Pod koniec ubijania dodaj skrobię i ponownie zmiksuj. Do ubitych żółtek wlej ok. 100 ml gorącego mleka w celu zahartowania masy a następnie wlej do gotującego się mleka. Nie przerywając mieszania gotuj na wolnym ogniu jeszcze chwilę. Polecam tu użyć rózgi kuchennej – łatwo nią pozbyć się ewentualnych grudek budyniu. Budyń wlej do miski i przykryj folią tak by dotykała budyniu – nie powstanie wtedy kożuch.

KREM

  • Miksuj masło przez kilka minut a następnie dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu cały czas miksująć. Na koniec wsyp pokruszoną chałwę – połącz masę.
 
 
 
  • Pierwszy biszkopt posmaruj dżemem porzeczkowym następnie wyłóż połowę kremu chałwowego.
  • Biszkopty zamocz w kawie i ułóż na kremie chałwowym.
  • Do pozostałej części kremu dodaj kakao lub krem czekoladowy i ponownie zmiksuj. Krem wyłóż na biszkopty. Przykry drugim blatem biszkoptowym. 
  • Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wsyp fix i ubijaj jeszcze chwilę do uzyskania sztywnej konsystencji. Kerem wyłóż na biszkopt, posyp wiórkami czekoladowymi.

RADA: Jeśli nie wiesz co zrobić z białkami to może beza? 😉 Odsyłam Cię do mojego małego PORADNIKA. 🙂

MĄKĘ TORTOWĄ oraz inne produkty znajdziesz w moim SKLEPIE. 🙂

 
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *