CIASTO BOUNTY

CIASTO BOUNTY

POTRZEBUJESZ

Fani ciast kokosowych będą zachwyceni! Łatwe ciasto, biszkopt kakaowy, jeden krem, który tak naprawdę robi się jak budyń, polewa i mamy niebo na talerzu – w dodatku kokosowe. 

ILOŚĆ SKŁADNIK
BISZKOPT
7 szt.
jajka
7 łyżek
cukier
4 łyżki
mąka tortowa
3 łyżki
kakao ciemne
KREM
1 l
mleko 3,2 %
150 g
masło 82% tłuszczu
150 g
wiórki kokosowe
1 opakowanie
budyniu ( na 3/4 l mleka)
1 szt.
laska waniliowa
5 łyżek ( wg. uznania)
cukier
POLEWA
150 g
mleczna czekolada
50 g
gorzka czekolada
100 ml
śmietanka 30%
DODATKOWO
1 opakowanie
herbatniki kakaowe
150 ml
poncz - malibu lub inny alkohol
woda, cukier puder

DO TEGO PRZEPISU WYKORZYSTASZ

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: formę 24 cm x 24 cm
Czas pieczenia: 35 min. biszkopt
Temperatura pieczenia: 170 st. biszkopt

BISZKOPT

  1. Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywno, dodawaj po łyżce cukru cały czas miksując.
  2. Jak cukier się rozpuści to zacznij dodawać po jednym żółtku nie przerywając ubijania.
  3. Mąkę przesiej z kakao – wymieszaj.
  4. Pod koniec ubijania wyłącz mikser i dodaj w 3 partiach przesianą mąkę – wymieszaj delikatnie szpatułką. Masę biszkoptową przełóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika. 
 
KREM
  1. Zagotuj 850 ml mleka z cukrem, wiórkami kokosowymi, masłem i laską waniliową ( wydrąż ziarenka i dodaj razem z laską do mleka). Całość gotuj na małym ogniu kilka minut.  Wyłacz palnik i przykryj garnej by mleko jeszcze bardziej nabrało waniliowego aromatu. Po tym czasie wyjmij laskę waniliową i ponownie zagotuj. 
  2. W pozostałym mleku rozpuść proszek budyniowy i wlej do gotującego się mleka. Gotuj chwilę do zgęstnienia. 

PRZEŁOŻENIE

  • Biszkopt przekrój, naponczuj. 
  • Na pierwszy blat biszkoptowy wyłóż połowę kremu – może być jeszcze gorący. 
  • Krem przykryj warstwą herbatnikow i wyłóż pozostałą cześć kremu – przykryj biszkoptem i odstaw do wystudzenia. 
  • W kąpieli wodnej rozpuść śmietankę z czekoladami. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta to możesz dolać jeszcze śmietanki. Przy łączeniu składników polewy najlepiej się sprawdza rózga kuchenna. Polewę wylej na ciasto i wstaw do lodówki. 

POLECANE PRODUKTY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *