Ciasto Bounty

Ciasto Bounty

Jeśli śledzisz mnie na Instagramie to zapewne wiesz, że uwielbiam wszystko co jest kokosowe! Mam kolejną propozycję na szybkie ciasto z dodatkiem wiórków oraz batoników, które każdy chyba zna! Podana ilość cukru jest tylko sugerowana – pamiętaj, żeby zawsze dodawać cukru wg. siebie. 😉 Jeśli lubisz ciasta z dodatkiem alkoholu to możesz nasączyć herbatniki likierem kokosowym. Ciasto przygotuj dzień przed podaniem by herbatniki miały czas zmięknąć. 

PRZEPIS DO WYDRUKU

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
300 g
mleczna czekolada
250 g
mascarpone
1350 ml
śmietanka 30%
3-4 saszetki
fix do śmietany
3 szt.
batonik Bounty
1 szt.
wafel Princessa kokosowa
3 łyżki
wiórki kokosowe
3-4 łyżki
cukier puder
2 opakowania
herbatniki/krakersy
POLEWA
100 g
mleczna czekolada
3 łyżki
mleko

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: formę 20 cm x 26 cm 

  1. W 100 ml śmietanki rozpuść 250 g czekolady – wystudź. 
  2. Na blaszkę wyłóż pierwszą warstwę herbatników. Wylej ganache i przykryj drugą warstwą herbatników. 
  3. Princessę i batoniki drobno pokrój, 50 g czekolady zetrzyj na tarce.
  4. Ubij 125 g mascarpone z 750 ml śmietanki i 2 łyżkami cukru pudru. Pod koniec ubijania wsyp 2 fixy i ubij na sztywno. Do kremu dodaj wafelek, batoniki, 2 łyżki wiórków kokosowych i startą czekoladę – wymieszaj i wyłóż na herbatniki, przykryj 3 warstwą herbatników. 
  5. Ubij 125 g mascarpone z 500 ml śmietanki, 2 łyżkiami cukru pudru. Pod koniec ubijania wsyp 2 fixy do śmietany i ubij do uzyskania sztywnej konsystencji. Dodaj 2 łyżki wiórków kokosowych – wymieszaj. Krem wyłóż na ostatnią warstwę herbatników. Ciasto włóż do lodówki. 
  6. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj mleko i wymieszaj energicznie rózgą kuchenną, udekoruj wierzch ciasta. Zamiast polewy możesz ciasto po prostu posypać wiórkami czekoladowymi lub oprószyć kakao. 

DO TEGO PRZEPISU WYKORZYSTASZ

POLECANE PRODUKTY

5 komentarzy

Wygląda pysznie, Czy śmietankę do mascarpone należy najpierw ubić na bitą śmietanę czy tak po prostu ją wlać do mascarpone ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *