Ciastka francuskie z mascarpone i truskawkami

Ciastka francuskie z mascarpone i truskawkami

 

Nie wiem jak ty ale ja zawsze mam lodówce ciasto francuskie i śmietankę – już niejednokrotnie uratowały mnie te dwa składniki przed niezapowiedzianymi gośćmi! 🙂 Pokażę Ci dziś jak bez większego wysiłku można przygotować efektowny deser!

 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
1 opakowanie
ciasto francuskie
500 ml
śmietanka 30 %
250 g
mascarpone
3 łyżki
cukier puder
200-300 g
truskawki

PRZYGOTOWANIE

Temperatura pieczenia: 200 stopni
Czas pieczenia: 10-15 minut

  1. Ciasto francuskie podziel na prostokąty i ułóż na blaszce z papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do dobrze nagrzanego piekarnika –  ciastka wystudź. 
  2. Śmietankę ubij z mascarpone i cukrem pudrem na sztywno. Krem wyłóż na ciasto francuskie, posyp drobno pokrojonymi truskawkami, przykryj kolejnym prostokątem francuskim, wyłóż krem i na to truskawki. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *