Ciasteczka z pistacjami

Ciasteczka z pistacjami

Kruche ciasteczka chyba nigdy się nie nudzą a jeśli je zrobisz w wersji z aromatycznymi pistacjami i słodką białą czekoladą to na pewno goście będą zachwyceni!

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
250 g
masło 82 %
100 g
cukier puder
4 szt.
żółtko
350 g
przesiana mąka tortowa
200 g
pistacje
2 łyżki
pasta pistacjowa
200 g
biała czekolada

do dzieła!

 
  1. Pistacje posiekaj ( 100 g zmiel a 100 g posiekaj do dekoracji). 
  2. Wszystkie składniki prócz czekolady i 100 g pistacji wyrób na gładkie ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawaj krążki o średnicy ok 5 cm i układaj je na blaszkę z papierem do pieczenia. Ciasteczka w czasie pieczenia nie rozlewają sie więc możesz je układać blisko siebie. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je na złoty kolor przez ok 10-15 minut. 
  3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wystudzone ciasteczka zanurzaj w czekoladzie lub łyżką nakładaj czekoladę bezpośrednio na ciasteczka i udekoruj je posiekanymi pistacjami. 

PRZYGOTOWANIE

tresc

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *