Chleb z suszonymi pomidorami i bazylią

Chleb z suszonymi pomidorami i bazylią

Nie ma nic lepszego od domowego pieczywa! Dziś przenoszę Cię do Włoch – trochę Polski trochę Italii – pyszny domowy chleb z suszonymi pomidorami i pachnącą bazylią. Wiesz za co kocham domowe pieczywo? Za ten krótki skład. Absolutna kontrola nad składnikami.

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
30 g
świeże drożdże
1 łyżeczka
cukier
2,5 szklanki
letnia woda
500 g
mąka pszenna typ 450
1 łyżeczka
sól
1 łyżeczka
suszona bazylia
2 łyżki
olej
80 g
suszone pomidory ( nie z zalewy)

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: keksówkę 11 cm x 30 cm
Czas pieczenia: 45-60 minut
Temperatura pieczenia: 180 stopni 

  1. Drożdże zalej 3 łyżkami letniej wody. Dodaj cukier i łyżeczkę mąki – wymieszaj. Odstaw zaczyn by zaczął pracować. 
  2. Do misy miksera przesiej mąkę. Dodaj sól, zaczyn, suszoną bazylie, wlej wodę. Wyrabiaj chwilę po czym wlej olej i dodaj pomidorki pokrojone w kostkę. Wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta. 
  3. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj go ściereczką i odstaw do podwojenia objętości. 
  4. Keksówkę wstaw do nagrzanego piekarnika. Upieczony, jeszcze gorący chleb wyciągnij z foremki. Jeśli chcesz uzyskać bardzo chrupiącą skórkę to zwiększ temp. do 200 stopni i wstaw chleb bez foremki na kolejne 10 min. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *