CHLEB ORKISZOWY Z PESTKAMI DYNI

CHLEB ORKISZOWY Z PESTKAMI DYNI

Pyszny i łatwy chleb orkiszowy! Nie ma nic lepszego od domowego pieczywa. Nie dość, że jest o wiele tańsze niż w piekarni to jeszcze masz kontrolę nad jego składem. Jeśli nie masz suchych drożdży to zrób zaczyn ze świeżych ( dodaj 20 g drożdży świeżych). 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
500 g
mąka orkiszowa jasna
8 g ( saszetka)
drożdże instant
2 garści
pestki dyni łuskane
1 garść
płatków owsianych
2 płaskie łyżeczki
sól
1 łyżeczka
cukru
550 ml
letnia woda przegotowana

DO TEGO PRZEPISU WYKORZYSTASZ

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: keksówkę 11 cm x 30 cm
Czas pieczenia: 45-60 minut
Temperatura pieczenia: 180 / 220 stopni 

  • Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami, solą i cukrem. 
  • Do mąki wsyp pestki dyni oraz płatki owsiane – wymieszaj. 
  • Wlej letnią wodę i dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli masa będzie bardzo gęsta to możesz dolać jeszcze ok. 50 ml wody. 
  • Keksówkę wysmaruj miękkim masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Masę chlebową przełóż do keksów, wyrównaj i odstaw na ok. 30 min do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrosnąć do ok 1 cm od górnej krawędzi formy. 
  • Wyrośnięte ciasto posmaruj wodą i posyp pestkami dyni. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 min. Po tym czasie wyjmij chleb z formy i wstaw ponownie do piekarnika zwiększając temperaturę do 220 stopni. Piec kolejne 10-15  minut. 

POLECANE PRODUKTY

3 komentarzy

Chlebek pyszny, tylko dlaczego trzeci raz z rzędu mi opada? Co robię nie tak? Przesiałam mąkę za trzecim razem, ale znowu opadł.

Robiłam trzy razy, za każdym razem opadł, ale tylko raz był zakalec. Będę próbować dalej, w końcu musi wyjść jak powinien 😃

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *