Chleb orkiszowy pełnoziarnisty z dynią

Chleb orkiszowy pełnoziarnisty z dynią

Nie ma nic lepszego od domowego pieczywa. Podaje dziś przepis na chlebek orkiszowy ale z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem pestek dyni. Pyszny, chrupiący chlebek – pełna kontrola nad składem.

 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
500 g
mąka orkiszowa pełnoziarnista
4 łyżki
pestki dyni
8 g
suche drożdże
1 łyżeczka
cukier
500 - 600 ml
letnia woda
2 łyżki
olej

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: keksówkę 11 cm x 30 cm
Czas pieczenia: 45-60 minut
Temperatura pieczenia: 180/200 stopni 

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier, drożdże i pestki.
  2. Wlej letnią wodę i olej – wymieszaj. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przemieszaj, przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. 
  3. Wierzch wyrośniętego ciasta posmaruj wodą, posyp pestkami i włóż do nagrzanego piekarnika. 
  4. Po ok. 45 minuta wyjmij chleb z formy, oderwij papier, zwiększ temp. do 200 stopni i włóż do piekarnika na kolejne 10-15 minut. 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *