Chleb orkiszowy na drożdżach

Chleb orkiszowy na drożdżach

wiekość formy

keksówka 32 cm x 11 cm

temperatura

200 stopni

czas pieczenia

45 minut

Od jakiegoś czasu szukałam nowego przepisu na chleb z użyciem drożdży instant no i znalazłam świetny przepis na chleb orkiszowy! Jest ekspresowy w wykonaniu. Jeszcze szybciej znika z chlebaka. 😉  

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
600 g
mąka orkiszowa jasna
2 łyżki
słonecznik
2 łyżki
siemię lniane
2 łyżki
sezam
1 łyżka
płatki owsiane górskie
1 łyżeczka
sól
1 saszetka ( 8 g)
drożdże instant
2 łyżki
olej
500 ml
letnia woda

PRZYGOTOWANIE

  1. Mąkę przesiej do dużej miski. Wsyp drożdże i sól – wymieszaj. Dodaj ziarna – ponownie wymieszaj.
  2. Wlej olej i wodę – wymieszaj. 
  3. Masę chlebową przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30-40 min. do wyrośniecia ( ciasto powinno urosnąć do 3/4 wysokości formy).
  4. Wyrośnietę ciasto posmaruj wodą, posyp ziarnami i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  5. Upieczony chleb od razu wyjmij z formy. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *