CHLEB BEZ WYRABIANIA Z CZARNUSZKĄ I SMAŻONĄ CEBULKĄ

CHLEB BEZ WYRABIANIA Z CZARNUSZKĄ I SMAŻONĄ CEBULKĄ

Kocham chleby na zakwasie ale zazwyczaj piekę te na drożdżach bez wyrabiania bo są ekspresowe w przygotowaniu. 🙂 Ten chlebek z czarnuszką i cebulą taki właśnie jest – kilka ruchów łyżką i można go przekładać do formy! Znika tak samo szybko ja się go rob. 🙂 

POTRZEBUJESZ

SKŁADNIKI
500 g mąki pszennej typ 450
8 g suszonych drożdży
2 łyżeczki soli
200 ml mleka
250 ml wody
2 łyżki czarnuszki
2 średnie cebule

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: keksówkę 30 x 11 cm

Czas pieczenia:45 + 15 minut

Temperatura pieczenia: 180

  1. Cebulkę pokrój w kostkę i podmaż na złoty kolor – wystudź.
  2. Do naczynia wsyp mąkę, drożdźe, sól i czarnuszkę – wymieszaj.
  3. Do suchych składników wlej letnią wodę i mleko – wymieszaj. 
  4. Na końcu dodaj cebulę – wszystkie składniki połącz. 
  5. Masę chlebową przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośniecia ( do 3/4 wysokości formy). 
  6. Formę z wyrośniętym ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika * termoobieg) 180 stopni na 45 minut. Po tym czasie wyjmij ostrożnie chleb i włóż jeszcze do piekarnika już bez papieru na ok 15 minut zwiększając temperaturę do 200 stopni. 

Chleb najlepiej zjeść do 2-3 dni. 🙂 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *