Chleb bez mąki Ziarenko

Chleb bez mąki Ziarenko

Ten chlebek to prawdziwa bomba! Jeśli uwielbiasz wszelkiego rodzaju ziarna, nasiona, pestki a unikasz tradycyjnego chleba to ten jest wspaniałym zamiennikiem. Miałam obawy bo prześledziłam kilka przepisów i bardzo dużo komentarzy było dotyczących kruszenia się chleba. U mnie jak widać nic takiego się nie dzieje ale dodałam więcej wody i zostawiłam masę na całą noc. Ostropest można pominąć ale warto uzupełnić czymś w tej samej ilości lub zmniejszyć ilość wody. Szklanka w tym przepisie ma 250 ml. 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
1,5 szklanki
płatki owsiane górskie
1 szklanka
słonecznik
1/2 szklanki
pestki dyni
3/4 szklanki
siemię lniane
2 łyżki
nasiona chia
3 łyżki
ostropest plamisty
1/2 szklanki
płatki migdałowe
1 łyżeczka
sól
1 łyżka
płynny miód
3 łyżki
olej
1 i 3/4 szklanki
zimna woda

PRZYGOTOWANIE

Przepis na keksówkę: 20 cm x 11 cm
Czas pieczenia: 45 minut
Temperatura pieczenia: 180 stopni 

Wszystkie składniki suche dobrze wymieszaj. Do wody wlej olej, miód – wymieszaj. Połącz suche składniki z mokrymi i odstaw na kilka godzin a nawet na całą noc do lodówki.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do keksówki i dobrze dociśnij. Między ziarenkami nie może być przestrzeni bo chlebek się będzie kruszyć. Foremkę włóż do piekarnika. Chlebek krój dopiero jak wystygnie. 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *