Bułki żytnie

Bułki żytnie

Piekąc te bułki  miałam do czynienia mąką żytnią po raz pierwszy. Trafiła w moje ręce przez przypadek bo zamiast orkiszowej wrzuciłam do koszyka właśnie żytnią… Bułki wyszły pyszne, mięciutkie choć „treściwe ” ale tyle złych słów co padło w trakcie wyrabiania to wiem tylko ja! Ciasto było kleiste i co chwilę musiałam myć ręce i posypywać mąką bym go mogła opanować 🙄 Ale za to już z wyrośniętym ciastem pracowało mi się super. Polecam w początkowej fazie wyrabiania użyć miksera planetarnego.

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
60 g
świeże drożdże
1 łyżka
cukier
400 g
mąką żytnia typ 720
200 g
przesiana mąka tortowa
1,5 łyżeczki
sól
2 łyżki
olej
300 ml
letnia woda

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: 9 bułeczek
Czas pieczenia: 20-25 minut
Temperatura pieczenia: 180 stopni 

  1. Drożdże rozpuść w 100 ml letniej wody. Dodaj cukier i łyżkę mąki – wymieszaj. Odstaw zaczyn aż pojawią się pęcherze. 
  2. Do misy miksera przesiej mąki, dodaj resztę składników i wlej zaczyn, Wyrób wszystko na gładkie ciasto – przełóż go do misy oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. 
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na 9 części. Uformuj bułeczki, układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je ściereczką i odstaw na ok 5-10 minut do wyrośnięcia. Zwilż każdą bułeczkę wodą, posyp słonecznikiem. Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *