Bułki czosnkowe

Bułki czosnkowe

Uwielbiamy pieczywo czosnkowe. Grzanki dosyć często robię ale to raczej na bułkach z piekarni. Dziś postanowiłam upiec domowe bułki z masłem czosnkowym. Są przeeepyszne.  Nie potrzebują już żadnych dodatków – ciepła bułeczka zadowoli każdego w 100 %. 

 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
CIASTO
400 g
mąka tortowa przesiana
40 g
masło 82 % roztopione
1 łyżeczka
cukier
250 ml
letnie mleko
4 g
drożdże instant
1 łyżeczka
sól
MASŁO ZIOŁOWE
100 g
miękkie masło
4-5 ząbków
czosnek
1 łyżeczka
koperek, zioła
wg. uznania
sól
DODATKOWO
1 szt.
jajko

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: 8-10 sztuk
Czas pieczenia: 25 minut
Temperatura pieczenia: 180 stopni 

  1. Wymieszaj składniki na masło ziołowe.
  2. Do misy miksera wsyp mąkę. Dodaj pozostałe składniki i wyrób na gładkie ciasto. Misę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto wyrób jeszcze chwile. Podziel na 8-10 części. Z każdej z nich uformuj bułeczkę, lekko spłaszcz i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – odstaw na ok 5-10 minut do ponownego wyrośnięcia.
  4. Ostrym nożem przetnij w połowie bułkę ale nie docinaj do końca.  Przecięte miejsce wypełnij masłem ziołowym ( ja to zrobiłam za pomocą rękawa cukierniczego).
  5. Każdą bułkę posmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika.

DO TEGO PRZEPISU WYKORZYSTASZ

POLECANE PRODUKTY

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *