Brukowce

Brukowce

ilość

-

temperatura

180 stopni

czas pieczenia

15-20 minut

Piekę je na Boże Narodzenie już od kilka lat – są pyszne! Nie przepadamy za tradycyjnymi pierniczkami korzennymi ale te słodkie poduszki wypełnione marmoladą skradły nasze serca! 

Przepis pochodzi ze strony: www.mojewypieki.com

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
50 g
masło 82 % w temp. pokojowej
190 g
cukier
100 g
płynny miód
3 łyżeczki
przyprawa korzenna
500 g
przesiana mąka tortowa
1,5 łyżeczki
soda oczyszczona
1 szt.
jajko
80 ml
woda
150 g
marmolada
2 - 4 łyżki
woda/sok z cytryny
200-300 g
cukier puder

do dzieła!

  1. Na patelni na wolnym ogniu rozpuść 3 łyżki cukru – nie możesz mieszać aż do momentu uzyskania karmelu. Wlej wodę i mieszaj aż karmel się rozpuści. Wsyp  pozostały cukier, wlej miód. Dodaj przyprawę korzenną.
  2. Do przesianej mąki dodaj sodę, masło i wbij jajko. Wlej rozpuszczony cukier z miodem. Wyrób ciasto. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Nadziewaj je marmoladą i układaj na blaszce w ok 1 cm odstępach. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika
  3. Z wody i cukru przygotuj gładki lukier – wykończ nim wystudzone brukowce.

RADA: Przechowuj brukowce w szczelnym pojemniku. Jeśli są za twarde to po kilku dniach na pewno zmiękną. Zamiast miodu prawdziwego użyj sztucznego – wtedy pierniczki od razu będą miękkie. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *