BEZA Z KREMEM PISTACJOWYM

BEZA Z KREMEM PISTACJOWYM

Tym razem postanowiłam połączyć kruchą i delikatną bezę ze słodkim pistacjowym kremem na bazie białej czekolady i kwaśnymi malinami. Brzmi dobrze? yes! Czy tak smakuje? Tak! 🙂 Jeśli robisz bezę po raz pierwszy to koniecznie przeczytaj mój poradnik! 🙂 

BEZA OD A DO Z

POTRZEBUJESZ

SKŁADNIKI
BEZA
8 białek - ok. 280 g
400 g cukru
łyżka soku z cytryny
łyżka skrobi ziemniaczanej
KREM PISTACJOWY
300 ml śmietanki 30%
200 g białej czekolady
400 g mascarpone
2 łyżki pasty pistacjowej
FRUŻELINA MALINOWA
200 g malin ( mogą być mrożone)
60 g cukru
łyżeczka skrobi ziemniaczanej
łyżka galaretki malinowej

Podziel sobie pracę:
– 1 DZIEŃ wysuszenie gniazd bezowych ( nawet wcześniej możesz to zrobić – jeśli lubisz gniazda po wysuszeniu  delikatne i piankowe w środku to możesz to zrobić maksymalnie 2 dni przed wykończeniem. Pamiętaj by zabezpieczyć je przed wilgocią. 🙂 Jeśli jednak wolisz wysuszone i chrupiące to nawet 4 dni wcześniej możesz je przygotować.)
– 2 DZIEŃ: ganache i frużelina

 

BEZY

Przygotuj gniazda bezowe zgodnie z moim poradnikiem.  PRZEPIS NA BEZĘ

KREM PISTACJOWY

Dzień przed ubiciem kremu przygotuj ganache z białej czekolady. Śmietankę podgrzej ale nie gotuj. Do gorącej kremówki dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia. Ganache wystudź i wstaw do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Przed ubiciem musi być dobrze schłodzony.

FRUŻELINA MALINOWA

Maliny wsyp do rondelka, zasyp cukrem i podgrzewaj na małej mocy palnika. Kiedy puszczą sok zagotuj je. Płaską łyżeczkę skrobii wymieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody i wlej do gotujących się malin. Rondelek zdejmij z palnika i wsyp galaretkę – mieszaj do rozpuszczenia. Frużelinę wstaw do lodówki. 

KREM PISTACJOWY

Ganache ubij na sztywno z mascarpone. Pod koniec ubijania dodaj schłodzoną pastę pistacjową i krótko ubij tylko do połączenia. 

 

Gniazda wypełnij frużeliną. Włóż maline i nałóż krem pistacjowy. Całość posyp posiekanymi pistacjami i udekoruj świeżymi malinami. Pamiętaj by krem nałożyć na bezy krótko przed podaniem. 🙂 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *