Bananowy sernik na zimno

Bananowy sernik na zimno

Dawno nie było u mnie bananów. Na dziś sernik na zimno z bananami. Leciutki z dużą ilością białka. Kiedyś usztywniałam go żelatyną ale masa sernikowa zrobiła się brązowa, niestety natury bananów nie oszukamy. Tym razem rozpuściłam przezroczystą galaretkę w mniejszej ilości wody i wlałam ją do bananów zamiast żelatyny i efekt jest widoczny na zdjęciach – kolor nie odstrasza. 😉 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
5 szt + 2 szt
banan
1 opakowanie
galaretka przezroczysta
500 g
mielony twaróg
2 opakowania
galaretka cytrynowa
bananowy sernik na zimno

PRZYGOTOWANIE

  1. Galaretkę przezroczystą rozpuść w 100 ml wody – wystudź. 
  2. Twaróg chwilę zmiksuj. Banany zblenduj i połącz z twarogiem. Wlej galaretkę – zmiksuj. Przed wlanie do tortownicy włóż naczynie z masą twarogową do lodówki. Jak zacznie tężeć to przelej ją do tortownicy lub do pucharków – włóż do lodówki. 
  3. Galaretki cytrynowe rozpuść w 800 ml wody – wystudź.
  4. Krótko przed wylaniem cytrynowej galaretki ułóż plastry bananów na serniku. Całość zalej tężejącą galaretką cytrynową. Wstaw do lodówki. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *