Bajaderki

Bajaderki

Denerwuje się jak czytam, że bajaderki to trufle z resztek… Owszem można użyć do ich przygotowania zalegający biszkopt czy herbatniki ale dla mnie to przede wszystkim kule z dużą ilością czekolady, bakalii i mleka. Możesz dodać do nich dżem czy marmoladę ale mnie osobiście nie pasuje to połączenie dlatego nigdy nie dodaje do nich niczego kwaśnego. 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
1 kg
suchy biszkopt/herbatniki/muffiny
350-400 ml
mleko
150 g ( wg. uznania)
cukier puder
1 szklanka
drobno posiekane orzechy
1 szklanka
drobno posiekanych daktyli/rodzynek
4 łyżki
kakao
200 g
roztopiona czekolada mleczna
100 g
roztopiona czekolada gorzka
200 g
wiórki kokosowe lub zmielone orzechy

do dzieła!

  1. Daktyle zalej wrzątkiem na ok. 15 min. następnie odsącz je z płynu i pokrój na drobne kawałki.
  2. Biszkopt/herbatniki rozdrobnij w blenderze.  Zagotuj mleko z cukrem, dodaj kakao oraz czekolady. Mieszaj do rozpuszczenia a następnie wystudź.
  3. W dużym naczyniu połącz biszkopty z bakaliami oraz masą czekoladową. Możesz dodać spirytusu lub dżemu. Z masy powinno się bez problemu formować kule. W razie potrzeby dolej mleka lub gdy będzie za rzadka dosyp suchych składników. Obtocz w kokosie/orzechach. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *