Babka wielkanocna trójkolorowa

Babka wielkanocna trójkolorowa

Powoli już myślę o świątecznych wypiekach. Pierwszy raz tę babkę upiekłam na zeszłoroczne Święta Wielkiejnocy i w tym roku na pewno znowu będzie gościć na naszym stole – jest pyszna i pięknie się prezentuje. Oczywiście nie musisz zwlekać do świąt – każda pora jest dobra by ją zjeść w towarzystwie pysznej kawy. 🙂 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
250 g
masło 82 % w temp. pokojowej
szklanka ( 250 ml)
cukier
6 szt.
jajko
1 łyżka
cukier waniliowy
1,5 szklanki
przesiana mąka tortowa
1,5 łyżeczki
proszek do pieczenia
7 łyżek
olej
1 łyżka
kakao
2-3 łyżek
suchy mak niemielony
2 łyżki
kokos
WYKOŃCZENIE
4-5 łyżek
cukier puder
1 łyżka ( na oko 😉 )
sok z cytryny
-
skórka pomarańczowa
-
płatki migdałowe

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: formę z kominem
Czas pieczenia: 45 minut
Temperatura pieczenia: 180 stopni termoobieg

  1. Miękkie masło ubij z cukrami na puch. Dodawaj po jednym jajku cały czas miksując.
  2. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia – delikatnie wymieszaj.
  3. Wlej olej – wymieszaj. 
  4. Ciasto podziel na 3 części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej mak a do trzeciej wiórki kokosowe.
  5. Jeśli będziesz piec w formie metalowej to wysmaruj ją masłem i oprósz bułką tartą ( ja piekłam w formie silikonowej). 
  6. Wyłóż do formy najpierw część z makiem, potem z kokosem a na końcu z kakao – wstaw formę do nagrzanego piekarnika. 
  7. LUKIER: Do cukru pudru dolewaj stopniowo sok z cytryny i dobrze utrzyj. Wystudzoną babkę polej lukrem, posyp skórką i płatkami migdałowymi. 

DO TEGO PRZEPISU WYKORZYSTASZ

POLECANE PRODUKTY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *